Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Metode alternative de contraceptie

04-12-2014

Controlul voluntar al fertilitatii e o problema extrem de importanta a societatii moderne. Metodele contraceptive permit femeii sa aleaga momentul potrivit pentru a da nastere unui copil. In present exista mai multe tipuri de metode contraceptive, fiecare cu caracteristicile ei pro si contra. Analiza atenta a tuturor optiunilor contraceptive permite alegerea corecta a unei astfel de metode.

Metode alternative de contraceptie


Controlul voluntar al fertilitatii e o problema extrem de importanta a societatii moderne. Metodele contraceptive permit femeii sa aleaga momentul potrivit pentru a da nastere unui copil. In present exista mai multe tipuri de metode contraceptive, fiecare cu caracteristicile ei pro si contra.

Analiza atenta a tuturor optiunilor contraceptive permite alegerea corecta a unei astfel de metode.

Dispozitivele intrauterine (DIU): sunt obiecte produse dintr-un material solid, ce sunt introdusein cavitatea uterina in scopul prevenirii unei sarcini. Ele pot fi realizate integral din plastic (nu trebuie inlocuite la un anumit interval de timp) sau din cupru (trebuie inlocuite la opt ani) si DIU care elibereaza hormone (trebuie inlocuite anual).

Adeseori, DIU e o metoda contraceptiva excelenta pentru femeile care au nascut si au un singur partener sexual. La nulipare, datorita riscului ridicat de boala inflamatorie pelvina ce poate afecta ulterior fertilitatea, ele sunt mai rar indicate. Metodele de bariera, precum prezervativul, diafragma, calotele cervicale, buretii si spermicidele sunt bazate pe blocarea intrarii spermatozoizilor in cavitatea uterina.

Prezervativul masculin este o membrana din latex care are rolul de a colecta si retine lichidul seminal permitand o buna protectie impotriva sarcinii. Prezervativele din latex ofera protective si impotriva bolilor cu transmitere sexuala si a displaziei cervicale. Daca prezervativului i se asociaza si un spermicid, cum ar fi spuma vaginala, rata de esec se apropie de cea a contraceptivelor orale. Dezavantajele prezervativului ar fi atenuarea senzatiilor si posibila trecere a spermei prin ruperea sau alunecarea prezervativului.

Prezervativul feminin e o membrana din poliuretan de forma unui sac cu un inel exterior si unul interior, ce se introduce in vagin inaintea actului sexual.

Diafragma (cu gel contraceptiv) este o metoda contraceptive eficace, lipsita de efecte secundare sistemice si care ofera o protectie semnificativa impotriva infectiei pelvine si a displaziei cervicale ca si impotriva sarcinii. Calota cervicala (cu gel contraceptiv) este similara diafragmei, cu diferenta ca se aplica numai pe col si este mai dificil de plasat si de scos. Datorita riscului de soc toxic, minim, dar existent, calota sau diafragma nu vor fi lasate in vagin mai mult de 12-18 ore si nici nu vor fi folosite in timpul menstruatiei.

Contraceptia bazata pe cunoasterea perioadelor fertile include: metoda calendarului, metoda temperaturii corporale bazale si planificarea familiala naturala simptotermica. Deseori utilizata este metoda calendarului. Tinand cont ca ovulul are o rata de supravietuire de 24-48 de ore, iar spermatozoidul de 5 zile, se foloseste urmatoarea formula pentru a determina inceputul si sfarsitul fazei fertile:

(1) prima zi fertila este determinata prin scaderea a 18 zile din durata celui mai scurt ciclu;

(2) ultima zi fertila este determinata prin scaderea a 11 zile din durata celui mai lung ciclu. De exemplu: daca ciclurile observate dureaza 24 si 28 zile, perioada fertila se intinde din ziua a 6-a a ciclului (24 minus 18), pana la ziua a 17-a (28 minus 11). Nu este recomandata utilizarea acestei metode in cazul in care se doreste o contraceptiv sigura.

Contraceptia permanenta, precum ligatura chirurgicala a trompelor uterine sau vasectomia, confera o protectie permanenta impotriva unei sarcini nedorite.

Aceste metode au o serie de avantaje, precum eficienta mare, nu interfera cu actul sexual, nu necesita controale periodice, dar cel mai important dezavantaj e ca sunt ireversibile (ligatura chirurgicala a trompelor uterine). In cazul vasectomiei se poate restabili fecunditatea unui barbat prin tehnici microchirurgicale, cu obtinerea unei sarcini doar in 50% din cazuri. De aceea, aceste metode se realizeaza doar in cazul in care persoana in cauza e sigura ca nu mai vrea copii niciodata.

Cu atat de multe metode contraceptive disponibile e foarte grea alegerea celei mai potrivite. Cel mai des, alegerea metodei contraceptive se face in functie de momentul in care persoana in cauza ar dori sa faca un copil. Daca persoana este tanara, nu are copii si doreste sa aiba unul la un moment dat, o metoda contraceptive definitiva (vasectomia, ligatura chirurgicala a trompelor uterine) este absolut contraindicata, tinand cont ca alegerea acestei metode va influenta toata viata. Prezervativele si spermicidele se gasesc in orice farmacie sau supermarket si nu necesita o prescriptie medicala.

Este important sa se citeasca toate instructiunile de pe ambalaj pentru o utilizare cat mai corecta a acestora.

Dr. MIHAELA CONDURACHE
Comentarii

Diana Iuliana M.
Buna ziua!as dori sa va adresez o intrebare:cum se folosesc Contracept-M si cat ar costa?

Contracept-M este sub forma de ovula de clorura de benzalconiu cae are rol spermicid. ovulele se vor introduce in vagin inainte de contactul sexual. a se evita spalaturile intravaginale cu sapun in special in orele d edupa contactul sexual intrucat sapunul inactiveaza substanta.

Lasa-ne comentariul tau