Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Tratamentul modern in ulcerul varicos

04-12-2014

Ucerul varicos este o complicatie a afectiunii de baza si anume a bolii varicoase. Denumirea de ulcer vine de la ulceratie (eroziune sau lipsa de substanta), iar cea de varicos vine de la varice (dilatatii) ale venelor superficiale ale membrelor inferioare. Boala varicoasa se caracterizeaza prin alterarea peretelui venos (in tesutul conjunctiv, tesutul de sustinere) si aparitia semnelor si a simptomelor specifice localizarii. Cele mai frecvente localizari sunt la nivelul membrelor inferioare (varicele hidrostatice) si la nivelul venelor hemoroidale (hemoroizii interni si externi).

Tratamentul modern in ulcerul varicos


CE ESTE ULCERUL VARICOS? Ulcerul varicos este o complicatie a afectiunii de baza si anume a bolii varicoase. Denumirea de ulcer vine de la ulceratie (eroziune sau lipsa de substanta), iar cea de varicos vine de la varice (dilatatii) ale venelor superficiale ale membrelor inferioare. Boala varicoasa se caracterizeaza prin alterarea peretelui venos (in tesutul conjunctiv, tesutul de sustinere) si aparitia semnelor si a simptomelor specifice localizarii. Cele mai frecvente localizari sunt la nivelul membrelor inferioare (varicele hidrostatice) si la nivelul venelor hemoroidale (hemoroizii interni si externi). CAUZE In aparitia bolii varicoase sunt descrisi o multitudine de factori, cei mai incriminati fiind:

factorii genetici (alterare a tesutului conjunctiv prezent in peretele venelor);

factorii antropologici (mersul biped si ortostatismul prelungit);

factorii endocrini (dereglarile endocrine ovariene, tiroidiene, suprarenaliene);

unele stari fiziologice (sarcina prin hiperpresiunea din timpul sarcinii asupra sistemului venos profund);

factorii patologici (obezitatea, bolile cronice pulmonare prin tusea frecventa; infectiile pe traiectul venelor superficiale si profunde cu repercusiuni asupra peretelui vascular s.a.).

Am precizat acest lucru pentru a va familiariza cu factorii etiologici (cauzele) si cum ar trebui evitati unii factori declansatori, pentru a preveni aparitia sau evolutia bolii. Inovarea tehnologica si crearea de noi produse cu impact pozitiv in tratamentul unor afectiuni cronice a crescut rata de vindecare a acestora. In cazul ulcerului varicos denumit si ulcer gambier de origine venoasa sau ulcer venos, cresterea ratei de vindecare se datoreaza tocmai aparitiei acestor produse. SIMPTOME Caracteristica ulcerului varicos este lipsa de substanta dermica (rana) si hipodermica la nivelul gambei, de obicei in treimea inferioara perimaleolar intern (proeminenta osoasa interna a treimii inferioare a gambei).

Apare in stadiile 3 si 4 ale bolii, conform evolutiei medico-chirurgicale, pe fondul insuficientei venoase cronice superficiale. Localizarea mai frecventa la nivel maleolar, se datoreaza declivitatii maxime la acest nivel si existentei unor vene perforante de la nivelul sistemului venos profund care alimenteaza zona cu sange venos. Staza locala urmata de edem genereaza modificari locale ale pielii, care devine rigida, cartonata, cu modificari de culoare ale zonei.

Aceste prime simptome sunt esential de recunoscut pentru ca tratamentul sa fie inceput in vederea prevenirii aparitiei ulcerului varicos. Odata instalat, de obicei in urma unui mic traumatism local, alteori fara acest factor declansator, apare o zona cu lipsa de substanta tegumentara (rana) de diferite dimensiuni, cu margini regulate si atone. Din acest moment, ulcerul varicos trebuie privit ca o rana si principalul obiectiv ar fi inchiderea acestei rani.

Este adevarat ca rana rezultata este una particulara, ce prezinta caracteristici specifice de vindecare lenta pe fondul modificarilor locale uneori ireversibile si atunci mecanismul de vindecare este ingreunat.

TRATAMENTUL ULCERULUI VARICOS

Tratamentul corect al bolii varicoase si, implicit, al varicelor hidrostatice este un factor important in prevenirea complicatiilor acestora. Depistarea simptomelor de debut precum: senzatie de picioare grele, prurit (mancarime) a pielii gambelor si accentuarea desenului venos la acest nivel cu tratarea precoce, este un pas definitoriu in a impiedica aparitia bolii si evolutia acesteia. Medicatia venoprotectoare pe cale generala sau locala - prin masaje blande, evitarea ortostatismului prelungit, combaterea bolilor cu repercusiune asupra sistemului venos si bandajele de contentie reprezinta arsenalul cu care medicul va putea sa stabilizeze evolutia bolii. Intelegerea importantei acestor doua etape, atat din partea medicului, dar, mai ales, din partea pacientului, il va scuti pe cel dignosticat cu ulcer varicos de progresia bolii si aparitia complicatiilor acesteia. Tratamentul combinat, medical si chirurgical in diverse stadii ale bolii, este apanajul medicilor specialisti.

Medicul de familie este responsabil pentru descoperirea factorilor si a simptomelor de debut pentru a interveni prompt in ruperea lantului patologic al bolii.

PROFILAXIA

Abordarea moderna in tratamentul ulcerului ar trebui sa ia in calcul cele trei directii si anume:

profilaxia bolii varicoase;

tratamentul bolii varicoase;

tratamentul local al complicatiilor bolii varicoase.

Profilaxia bolii varicoase ar trebui sa se adreseze tuturor celor care prezinta factorii descrisi mai sus. Modalitatea de preventie se refera la evitarea factorilor (ortostatism prelungit) sau tratamentul acestora (medicatie antitusiva, medicatia hormonala). Pe langa aceste masuri, metoda de baza in preventia varicelor hidrostatice se rezuma la contentia membrelor inferioare cu diferite tipuri de bandaje si ciorapi elastici medicali.

Regula de baza este de a le utiliza pe un picior cu tegument integru si fara edem. Bandajele se pun dimineata, se poarta pe toata perioda zilei si se scot doar seara, cand nu mai avem activitate curenta de ortostatism prelungit. Complicatiile varicelor membrelor inferioare apar atunci cand boala evolueaza indiferent de mecanismele prin care se intervine sau din lipsa corectitudinii tratamentului de baza.

In acest context, aparitia unor produse de inalta calitate pe piata farmaceutica, ce contin substante fara reactii adverse si cu actiune fiziologica asupra vindecarii locale au modificat rata de vindecare si timpul de vindecare a ulcerului varicos. Produsele existente sub forma de plasturi sterili cu diferite dimensiuni si adaptate fiecarei faze de vindecare a ulcerului venos au atins obiectivul de a vindeca rapid si fara recaderi locale.

Existenta produselor inovative (bandajele de contentie, plasturi sterili, unguente, medicatia venoprotectoare) au permis tratarea ulcerului varicos in conditii de ambulator si mentinerea pacientilor in circuitul socio-profesional. Triada profilaxie-tratament eficace-tratament local modern este cheia succesului in tratamentul bolii varicoase si a complicatilor acesteia.

Dr. VALENTIN PANTEA
Comentarii

Laura N.
Buna ziua! Tatal meu are ulcer varicoa de cativa ani...la piciorul stang este operat dar la dreptul a aparul ulcerul...a fost la un medic ii s-a inchis apoi a aparut...se ingrijeste isi schimba mereu pansamentul,foloseste ringer dar de ceva vreme s-a marit si il doare foarte tare....credeti ca este vorba de infectie?

Va recomand sa apelati la un consult medical de specialitate. Fara a vedea aspectul ulceratiei nu va pot oferi un raspuns. Diagnosticul de infectie este confirmat de analizarea microbiologica si bacteriologica a secretiei ulceratiei.

Vasile B.
Am 47 de ani,si am ulcer varicos de la varstra de 14 ani la ambele picioare bilateral am ancercat cu tot felul de tratamente ,si cu astea moderne ,de la hatman,,si tot nu mi sau anchis.

Evitati factorii care intretin ulceratiile deschise: umezeala, agenti de stress (fumat alcool). Mergeti la un medic specialist de medicina interna, faceti un nou control al analizelor de sange deoarece diabetul zaharat sau disfunctiile hepatice sau renale impiedica vindecarea ulcerului varicos. Faceti un control complet la un specialist de medicina interna si reevaluati tratamentul necesar.

CONSTANTIN C.
AM 48 DE ANI LUCREZ IN CONSTRUCTII.AM ULCER VARICOS GAMBA DREAPTA LINGA OUSOR.AM FOST INTERNAT IN SPITAL IN URMA CU 8 ANI.ATUNCI MI SA INCHIS RANA .ACUM SA DESCHIS DIN NOU .NU E MARE.CIT UN BOB DE CAFEA .PROBLEMA ESTE CA MI SE UMFLA PICIORUL IN CURSUL ZILEI MA DOARE FOARTE TARE ACOLO JOS LA RANA SI MA APUCA CIRCEI NOAPTEA IN SOMN DE TREBUIE SA SAR REPEDE DIN PAT.CE TRATAMENT TREBUIE SA FOLOSESC SA SCAP DE DUREREA ASTA.NU FUMEZ .CONSUM CAM 5 CAFELE PE ZI FARA ZAHAR.SI MAI CONSUM SI NITEL ALCOOL.NU EXAGERAT.VIN SI CONIAC .

Alcoolul favorizeaza tulburarile vasculare. In caz de ulcer varicos se recomanda a se consuma alcool cu moderatie. Va recomand sa reveniti la un consult specializat de medicina interna pentru a se evalua aspectul ulcerului si a vi se recomadna un tratament adecvat.

Jeni B.
Buna ziua, mama mea (75 de ani) are ulcer varicos la ambele picioare. Din piciorul stang unde rana e mare cat o palma ii curge lichid ca apa. Dupa pansare fasa de imbiba repede cu acel lichid. si se uda foarte repede. Am legat un prosop peste fasa si acela e ud. Daca lasam rana libera punem un lighean sub picior si lichidul acela picura in lighean. Picioarele sunt umflate. A fost internata 2 saptamani in spital unde a primit Furosemid injectabil si picioarele s-au dezumflat foarte bine.Dar dupa externare s-au umflat din nou.. Puteti va rog sa-mi dati un sfat cum sa oprim scurgerea de lichd? Va multumesc. Cu stima Bertlan Jeni

Va recomand sa va adresati repede medicului generalist sau medicului de familie care o urmareste sau medicului la care s-a realizat ultima data internarea. Nu cnosc toate problemele de sanatate ale mamei dumenavoastra, in timp ce medicul dumneavoastra de familie le cunoaste. Este important ca zonele ulcerate sa fie curate si dezinfectate si pansamentele schimbate frecvent pentru a evita infectarea.

Andreea T.
Buna seara,bunicul meu are un ulcer varicos ffff urat format pe tibie iesind la suprafata tendonul extins pana la degetul mare....tin sa precizez ca sufera de 10 ani d arterita vascularizarea fiind f f f lenta .nu mai stiu cum sa procedez cu el toti medicii nu ne dau sanse de vindecare....am folosit pansamentele hidroactive ..la inceput au dat rezultate iar apoi rana s a dus tot mai adanc.....am folosit tot felul de tratamente naturiste si medicamentoase fara nici un rezultat vizibil...va rog ajutati ma !sa nu ajungem la amputare!

In ceea ce priveste ulecrul varicos este important de cunoscut cauza insuficnetei venoase sau arteriale si de tratat aceasta cauza. Nu va recomand tratamente naturiste ci sa va adresati unui medic internist, in spital, pentru a face mai multe explorari si a trata toate problemele medicale ale bunicului care pot incetini vindecarea sau ameliorarea leziunilor ulcerate.

Nicodin Z.
Mama mea are si ea ulcercer varicos la gamba de la piciorul stang nu mai are secreti deoarece a folosit plasture cu ,,Hydrocoll''.Acum foloseste un ungunet numit ,,Cicatrol'' dar fara rezultate deocamdata , rana fiidn de dimensiuni mici. Cear mai putea folosi pentru a se vindeca? Va multumesc!!

Buna ziua, Can d zona ulcerata este deja uscata si pe cale de vindecare, rana fiind de mici dimensiuni, se pot aplica in continaure pansamente uscate, sterile si creme cu efect cicatizant boagete in vitamina B si in factori de crestere si de reepitelizare. poate de asemenea sa ia capsule de vitamina A si vitamina E pentru 3-6 saptamani pentru a ameliora si a grabi capacitatea pielii de reepitelizare.

Adrian-Calin C.
Mama mea are ulcer varicos la ambele picioare,are 65 de ani,bolnava cronica de inima si ii curge tot timpul din ulceratii un lichid ca si apa,poate fi din cauza medicamentelor pentru eliminarea apei? va rog sa imi scrieti ce medicamente sa ii cumpar. Va multumesc!

Scurgerea din ulceratii este de tip exsudativ, este rezultatul unei inflamatii si uni edem cu extravazare limfatica. daca secretiile sunt purulente sugereaza o infectie. Pe plaga infectata se aplica mai intai pansament cu argint m urmat de pansament absorbant. Ulterior se aplica pansament hidrocoliodal atunci cand secretiile sunt moderate sau absente.

Lasa-ne comentariul tau